Koekjes

Chocolade Karamel koeken

0
Please log in or register to do it.

Ingrediënten:

Voor de koekbodem:

180 gr bloem
70 gr suiker
100 gr roomboter, in blokjes
1 theelepel vanille-extract (of vervang een deel van de suiker door vanillesuiker)
mespuntje zout

Voor de karamellaag:

1 blikje zoete gecondenseerde melk (400 gr ongeveer)
50 gr roomboter
4 eetlepels bruine suiker

Voor de chocoladelaag:

200 gr chocolade (puur of melk, of een mengeling)
een eetlepel boter

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een bakblik van 20 op 30 cm in (ik gebruikte ook al mijn springvorm van 26cm doorsnede hiervoor en dat ging ook perfect) en bedek de bodem met bakpapier.

Doe de ingrediënten voor de koekbodem in een kom en meng het met je handen tot een samenhangend deeg.
Druk het uit in de bodem van de vorm.

Bak deze bodem 15 (à 20 minuten) tot hij goudbruin gekleurd is.  Let op, dit gaat heel snel en enkele minuten kunnen een groot verschil maken. Bij mij was hij op 15 minuten al meer dan gaar genoeg.

Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster, in de vorm.

Als het afgekoeld is, maak je de karamellaag:
Doe de gecondenseerde melk, suiker en boter in een steelpannetje en verwarm het op laag vuur tot de boter en suiker in de gecondenseerde melk zijn opgelost.
Roer ongeveer 10 minuten constant tot het mengsel is ingedikt en een karamel is geworden. Het is klaar als je strepen op de bodem kan trekken met een lepel en de bodem zichtbaar blijft.
Blijven roeren is belangrijk, want je krijgt anders klontertjes in je karamel.
(Pas op, want deze karamel is gloeiend heet, proef dus niet tussenin snel van je lepel zoals ik deed….)

Als de karamel klaar is, spreid je hem uit over de koekbodem en laat je hem afkoelen.

Als de karamellaag is afgekoeld, smelt je de chocolade samen met de boter au bain marie.
Eens de chocolade gesmolten is, spreid je die uit over de karamel.
Laat opstijven.

Snijd in blokjes en serveer.

Chocolade Panna Cotta
Baklava

Reactions

0
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Reactions

Wees de eerste die liked!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *