Voor de cupcakes:
- 180 ml halfvolle melk
- 60 ml zure room
- 3 theelepels oplos koffie
- 30 gram vanille
- 750 gram bloem
- 2½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel bak soda (zuiveringszout)
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels zeer fijn gemalen koffie
- 2 theelepels ongezoete natuurlijke cacaopoeder
- 180 gram boter op kamer temperatuur
- 375 gram witte suiker
- 4 eieren, waarvan het eiwit en het eigeel gescheiden. (beide heb je nodig)
Verwarm de melk in de magnetron of op het vuur totdat het heet is, laat het nog even pruttelen. Giet de oplos koffie erbij en roer tot het een geheel is. Voeg de vanille toe en zet het aan de kant. Mix de bloem, de bakpoeder, de soda, het zout, de gemalen koffie en de cacao door elkaar. Doe de boter en suiker in een schaal en mix het tot een romige substantie. Het moet een klein beetje luchtig zijn. Mix vervolgens een voor een de ei dooiers erdoorheen.
Voeg 2/3 van het gemixte bloem erbij en de zure room en mix het geheel. Voeg vervolgens de rest van de gemixte bloem erdoorheen en de melk. Mix tot het een glad beslag wordt. Schraap al het beslag uit de schaal, doe het in een aparte schaal en maak de schaal waarin je gemixt hebt goed schoon. Klop het eiwit tot het stijf is, maar niet droog. Meng het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag net zo lang tot het volledig vermengd is. Vul de cupcake vormpjes met het beslag en bak ze op 180 graden, 20 minuten.
Voor de koffiemousse:
- 180 gram suiker
- 6 grote ei dooiers
- 80 ml water
- 3 eetlepels oplos espresso poeder
- 625 ml gekoelde slagroom
- 2 eetlepels koffie likeur
- 1 theelepel vanille extract
Mix de witte suiker, de ei dooiers, het water en de espresso poeder in een grote metalen schaal. Zet de schaal op de sauspan met het licht kokende water. (De schaal mag niet in aanraking komen met het water.) Mix totdat de thermometer ongeveer 90 graden aangeeft, en doe dat 3 minuten. Verwijder de schaal van de pan met het warme water. Voeg de nootmuskaat toe. Gebruik de mixer en klop het ei mengsel, tot het een koud en dik geheel is, ongeveer 5 minuten. Klop de room, de likeur en de vanille in een ander grote schaal tot het een stijf geheel is. Meng voorzichtig de geklopte room in het ei mengsel met een lepel of spatel.
Hoe maak je ze af…?
Als de cupcakes afgekoeld zijn, haal je met een appelboor of meloenlepeltje het midden uit elke cupcake. Gebruik een spuitzak en spuit de koffie mousse erin tot het topje. Lekker is om het nog af te maken met een laagje karamelsaus of chocoladesaus, als je deze hebt. Je kunt er ook nog botercrème op spuiten, dit recept vind je ook op Culy.
Deze wil ik echt graag een keertje maken, i love starbucks!