Crème brûlée
INGREDIËNTEN
- 1 vanillestokje
- 1 beker slagroom (250 ml)
- 250 ml melk
- 5 eieren
- 100 g suiker
- 50 g witte basterdsuiker
MATERIALEN
- 4 eenpersoonsovenschaaltjes (inhoud ca. 150 ml
BEREIDEN
- Verwarm de oven voor op 125 °C. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Breng de slagroom aan de kook met de melk en het vanillemerg en -stokje en laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje. Splits de eieren en mix de eidooiers in een grote kom met de suiker tot een bleke, romige crème. Schenk de hete room erbij en klop stevig tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes. Zet de schaaltjes voorzichtig op het rooster in de oven. Laat de crème brûlée in 45 min. gaar worden en helemaal stollen. Laat daarna op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2uur in de koelkast om goed koud te worden. Verwarm de ovengrill voor tot deze gloeiend heet is. Haal de crèmes uit de koelkast en bestrooi ze met een dun laagje basterdsuiker. Zet de schaaltjes vlak onder het grillelement tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: dit duurt maar 1 min.
TIP
U kunt de crème brûlée een dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng op de dag zelf met de ovengrill het suikerlaagje aan.
Beste mensen,
Het aanbrengen van het harde bruine suiker laagje gaat veel beter met een hand-held keuken gasbrander ipv met een gril.
Groet,
Rob Jansen