INGREDIËNTEN
50 g blanke amandelen
250 g extra pure chocolade, in stukjes
150 g boter, in blokjes
5 eieren, gesplitst
150 g kristalsuiker
1 el amandellikeur (bijv amaretto)
zout
cacaopoeder, om te bestrooien
Voor de amarettoroom
125 ml slagroom
1 el poedersuiker
1 el amandellikeur (bijv amaretto)
Extra: keukenmachine,
ingevette springvorm van 24 cm ø
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 160°C. Maal in een keukenmachine de amandelen fijn. Smelt in een pannetje de chocolade samen met de boter al roerend op heel laag vuur. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Voeg de eidooiers 1 voor 1 aan het chocolademengsel toe. Roer er dan 50 g suiker, amandelen en likeur door.
Klop met een mixer de eiwitten met een mespunt zout tot zachte pieken. Klop er beetje bij beetje 100 g suiker door. Blijf kloppen tot er een stijve glanzende massa ontstaat. Spatel het eiwitschuim luchtig door het chocolademengsel. Schep het beslag in de taartvorm en bak 30-35 min in het midden van de oven.
Neem uit de oven en laat afkoelen. Klop voor de amarettoroom de slagroom met de poedersuiker stijf. Meng er de likeur door. Bestrooi met cacaopoeder en serveer met de amarettoroom.