INGREDIËNTEN
- 4 eieren, gesplitst
- 250 g basterdsuiker wit
- 1 tl maizena
- 1 tl azijn
- 2 el cacaopoeder
- 200 ml volle melk
- 250 ml slagroom (beker 250 ml)
- 2 zakjes vanillesuiker (pakje 10 zakjes)
- 2 zakjes espressopoeder
- 2 tabletten pure chocolade 72% (a 100 g), grof gehakt
BEREIDEN
- 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Teken 3 cirkels met doorsnede van 20 cm op bakpapier en leg het papier op een bakplaat. Klop de eiwitten met de basterdsuiker en 1 mespunt zout in een vetvrije kom stijf tot het glanst. Klop de maizena, azijn en cacao erdoor. Verdeel het beslag over de cirkels. Zet de bakplaat in het midden van de oven en zet de oven op 150 °C. Bak de merengues in ca. 75 min. gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. 2. Maak ondertussen een chocoladecustard. Verwarm de melk en 100 ml slagroom in een pan. Klop de eidooiers met de vanillesuiker en het espressopoeder in een kom luchtig. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk met slagroom toe. Schenk terug in de pan en zet op laag vuur op een vlamverdeler. Laat de custard al roerend inkoken tot vladikte. Voeg 75 g chocolade toe en laat al roerend smelten. Laat afkoelen, dek af met vershoudfolie en laat 3 uur verder afkoelen in de koelkast. 3. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie. Schenk met een lepel de chocolade zigzaggend over de merengues. Klop de rest van de slagroom stijf. Verdeel de helft van de custard en de helft van de slagroom over 1 merengue. Leg er 1 merengue op en herhaal. Dek af met de laatste merengue
TIP
De oventijd in recepten is een richtlijn, uw eigen oven heeft misschien minder tijd nodig. Houdt u de meringue op het eind niet goed in de gaten, dan verbrandt hij. Het luistert heel nauw.