Tiramisu
INGREDIËNTEN
- 250 ml slagroom
- 75 g witte basterdsuiker
- 4 eierdooiers
- 500 g mascarpone (zachte roomkaas)
- 5 eetlepels koffielikeur (of amandellikeur, slijter)
- 200 ml espressokoffie
- 250 g lange vingers
- cacaopoeder
MATERIALEN
- vierkante of rechthoekige schaal inh. ca. 1 1/4 l
VOEDINGSWAARDEN (per eenpersoonsportie)
- Energie:
- 620 kcal
- Eiwit:
- 9 g
- Vet:
- 46 g
- Koolhydraten:
- 41 g
BEREIDEN
- In kom slagroom met 1 el suiker bijna stijfkloppen. In andere kom dooiers met rest van suiker met handmixer in 5 min. tot romig mengsel kloppen. Mascarpone in gedeelten door dooiers mengen. Slagroom luchtig door mascarponemengsel spatelen. In ondiep, langwerpig schaaltje likeur door espresso roeren. Helft van lange vingers een voor een in koffie dopen en met koffiekant boven in schaal leggen. Helft van mascarponemengsel erover uitstrijken. Nogmaals zo’n laag maken. Tiramisu minstens 1 uur in koelkast laten opstijven. Tiramisu kort voor serveren uit koelkast nemen en royaal bestrooien met cacaopoeder (met cacaostrooier voor cappuccino of met behulp van theezeefje).
TIP
Maak de tiramisu gerust een dag van tevoren, de smaak wordt er alleen maar beter van. Vervang voor een luchtiger dessert de opgeklopte slagroom door 2 stijfgeslagen eiwitten.
TIP
Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen is dit recept niet geschikt.