Ingrediënten voor 12 chocolate cupcakes
125 gram boter, op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperauur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
4 eetlepels cacaopoeder (met minimaal 70 % cacao per 100 gram)
Coffee cream cheese frosting
40 gram roomboter, op kamertemperatuur
150 gram roomkaas, type Philadelphia naturel
1 theelepel vanille extract
1 theelepel oplos koffiepoeder
350 grams poedersuiker
Methode
Maak het basisrecept cupcakes. Voeg als laatste 4 eetlepels cacaopoedervermengd met 4 eetlepels warm water toe aan het beslag, en mix het nog een keer goed door met een mixer.
Vul de bakvormpjes 2/3 vol en bak de cupcakes in een voorverwarmde oven op 170 graden ongeveer 20-25 minuten. Laat de cupcakes afkoelen op een rekje.
Coffee cream cheese frosting
In een kleine kom meng je de vanille met de koffiepoeder. Doe het koffiemengsel in een andere grotere kom, en mix hierin de boter samen met de roomkaas met de mixer op middelhoge snelheid tot een mooie luchtige massa. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe tot alle suiker is opgenomen en een mooie luchtige frosting is ontstaan.
Doe de frosting in een spuitzak met decoratietip en maak een mooie swirl op de afgekoelde cupcakes. Met wat chocolate sprinkles of chocolate chips maak je de cupcakes helemaal in stijl af!