Bananencake bakken is een van mijn favoriete bezigheden, en ik vind niets lekkerder dan een stukje bananencake met een kopje koffie. Dit was de inspiratie voor dit recept, een met koffie doordrongen bananencake met een glazuur van caramel.
Ingrediënten
Porties: 12
- boter om in te vetten
- 200 gram bloem
- 1 theelepel baksoda
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje kaneelpoeder
- snufje zout
- 2 grote zeer rijpe bananen
- 120 ml caramel koffiesiroop
- 120 ml plantaardige olie
- 2 eieren
- 130 gram witte suiker
- 2 eetlepels oploskoffie
- 90 gram ongezouten boter
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extrac
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 1 uur 5 minuten
1.
Verwarm de oven voor op 175 graden C. Vet een cakevorm van ongeveer 22×13 cm in. Klop in een kom de bloem, baksoda, bakpoeder, kaneel en zout.
2.
Pureer in een grote kom de bananen met een vork tot ze bijna glad zijn, en roer de koffiesiroop, olie, eieren, suiker en oploskoffie erdoor tot de oploskoffie is opgelost. Voeg geleidelijk de bloem door het mengsel, ongeveer een 1/2 kopje per keer, tot het beslag bijna glad is, en giet het beslag in de ingevette cakevorm.
3.
Bak in de voorverwarmde oven totdat een tandenstoker die je in het midden van de cake prikt er schoon uit komt, ongeveer 1 uur. Laat afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt.
4.
Smelt de ongezouten boter in een pan op middelhoog vuur en meng de basterdsuiker en vanille-extract erdoor. Breng het mengsel aan de kook en roer tot suiker is opgelost, zet het vuur lager en laat sudderen gedurende 3 minuten. Laat afkoelen tot een warme temperatuur, het mensgel moet nog wel vloeibaar zijn, en giet het glazuur over de bananencake. Serveer als het glazuur stevig is.