Ingrediënten:
150gr gepelde ongezouten pistachenoten, fijngehakt
75gr hazelnoten, fijngehakt
75gr walnoten, fijngehakt
geraspte schil van 1 citroen
1 eetlepel bruine suiker
1 theelelepel speculaaskruiden (of kaneel)
150 gr gesmolten boter+ extra om de schaal in te vetten
250 gr filodeeg, uit de diepvries, ontdooid
Voor de siroop:
250 ml water
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels heldere honing
300 gr suiker
1/2 theelepel gemalen kaneel
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de noten, citroenschil, bruine suiker en speculaaskruiden in een kom.
Bestrijk een bakblik of ovenschotel met boter.
Snijd de hele stapel filodeegvellen zodanig bij dat ze in de vorm passen.
Bewaar de filodeeg onder een vochtige keukendoek.
Leg een eerste laag filodeeg op de bodem van de schotel en bestrijk hem met gesmolten boter.
Voeg nog 3 lagen toe en bestrijk ze elke keer met boter.
Verdeel hierover een derde van het notenmengsel.
Leg er 3 beboterde filodeegvellen op.
Verdeel er weer een deel van het notenmengsel op.
Leg er opnieuw 3 beboterde filodeegvellen op.
Verdeel het laatste deel van het notenmengsel erover.
Eindig met 3 lagen filodeeg en bestrijk elk vel met boter.
Snijd de baklava in stukjes en bak hem ongeveer 1 uur in de oven, op ongeveer 160gr.
Maak ondertussen de siroop.
Meng het water, citroensap, de honing, suiker en kaneel en breng het al roerend aan de kook.
Zet het vuur lager wanneer het kookt en laat het doorkoken, zonder te roeren.
Haal de pot van het vuur en laat de siroop afkoelen.
Haal de baklava uit de oven en schenk de afgekoelde siroop erover.
Laat de siroop goed intrekken en serveer pas wanneer de siroop goed is ingetrokken.
Lekker met een bolletje ijs erbij