Ingrediënten
Porties: 12
- voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 175 gr boter
- 80 gr suiker
- 2 eieren (1½ voor het deeg, ½ ei voor bestrijken)
- 1 theelepel kaneel
- voor de vulling:
- 1 kilo zure appels (elstar, goudreinet)
- 50 gram suiker
- 70 gram rozijnen
- 3 theelepels kaneel
Bereidingswijze
Voorbereiding: 25 minuten | Bereiding: 1 uur
1. Meng de bloem, zachte boter, suiker, kaneel en 1½ ei in een kom. Kneed met de deeghaken van de elektrische mixer en later met je handen tot een soepel deeg.
2. Rol ¾ van het deeg uit tot een lap en bedek hiermee de bodem en de randen van een ingevette ronde taartvorm (24 cm doorsnee).
3. Verwarm de oven voor op 170°C.
4. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng dit met de 50 gr suiker, de rozijnen en kaneel. Vul hiermee de taartvorm.
5. Rol het resterende deeg uit tot een lap en snijd hier dunne reepjes van. Bedek de taartvulling kruislings met de reepjes deeg en druk de randen dicht. Bestrijk met het resterende losgeklopte ei de bovenkant van de taart.
6. Bak de appeltaart ongeveer 60 tot 65 minuten in de voorverwarmde oven gaar en lichtbruin.
VariatiesVoeg een handvol (ongezouten) noten toe, bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, walnoten of een mix. Je kunt ook wat amandelspijs over de taartbodem verdelen en dan het appelmengsel daar bovenop. Heerlijk!