ingrediënten
• | 1 vanillestokje of 1 theelepel natuurlijk vanille-extract | |
• | 185 g zachte boter | |
• | 230 g fijne kristalsuiker | |
• | 3 eieren | |
• | 280 g zelfrijzend bakmeel | |
• | 185 ml melk | |
• | 2 eetlepels cacaopoeder | |
• | 1½ eetlepel warme melk, extra |
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een cakeblik van 25 x 11 x 7,5 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Splijt het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit boven een kom. Of doe het vanille-extract in een kom. Voeg de boter en suiker toe en klop er een lichtgekleurd, schuimig mengsel van. Voeg de eieren een voor een toe; klop tussendoor steeds goed.
Zeef het meel in een kom. Spatel het meel met een grote metalen lepel (of spatel) voorzichtig door het botermengsel, afgewisseld met de melk, tot het beslag net gemengd en bijna glad is. Doe de helft van het beslag over in een andere kom.
Meng het cacaopoeder en de extra melk in een kleine kom en roer er een glad papje van. Roer dat door een van beide hoeveelheden cakebeslag; meng het goed.
Schep met twee grote lepels beide beslagsoorten om en om in het geprepareerde blik. ‘Snijd’ met een metalen vleespen vier keer door het mengsel om een marmereffect te creëren.
Bak de cake 50-60 minuten of tot een caketester die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Neem de cake uit de oven en laat hem 5 minuten in het blik staan voor je hem op een rooster stort om hem volledig te laten afkoelen.
De marmercake blijft 3-4 dagen goed als je hem op een koele plaats in een goed afgesloten trommel bewaart. Je kunt hem ook invriezen in een goed afgesloten bak; dan is hij tot 6 weken houdbaar.
Cakeblik (25 x 11 x 7,5 cm), bakpapier