- 180 ml slagroom
- 1 tl vanille extract
- Snuf zout
- 4 el zachte gezouten boter + extra
- 200 gram kristalsuiker
- 120 ml lichte maïssiroop *
- Snufje zeezout / fleur de sel
* Maissiroop (corn syrup) is bij sommige toko’s en natuurwinkels te koop. Ook te vervangen door vloeibare glucose (glucosestroop) of agavesiroop.
Wil je de caramel ergens doorheen doen? Lees dan verder vanaf de volgende alinea. Bedek een cakeblik met aluminiumfolie en vet in met boter.
Verwarm in een sauspan de room, vanille, het gewone zout en 2 eetlepels van de boter op middelhoog vuur tot het begint te sudderen. Haal de pan van het vuur en bedek met een deksel, zet de pan apart.
Doe de suiker samen met de siroop in een pan met dikke bodem en steek een thermometer aan de zijkant van de pan. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur terwijl je voorzichtig roert, totdat de suiker is opgelost. Wanneer het zover is, stop dan met roeren en kook de caramel totdat het 155 graden is.
Haal de pan van het vuur en giet voorzichtig de room bij de caramel. Wees voorbereid, het mengsel zal ontzettend gaat borrelen. Pas dus goed op dat je de room heel voorzichtig toevoegt.
Zet de pan weer terug op het vuur en kook de caramel tot het 135 graden is. Haal de pan weer van het vuur en haal de thermometer uit de pan. Roer er de overgebleven boter in totdat de caramel heel zacht en glanzend is. Giet het in het cakeblik en laat 8-10 minuten afkoelen.
Besprenkel de caramel met het zeezout en laat vervolgens volledig afkoelen in het blik. Wanneer de caramel klaar is kan je de caramel, met folie, uit het blik halen. Pel vervolgens de folie eraf en snijd in 35-40 stukjes. Bewaar de stukjes individueel in een klein stukje bakpapier.